perjantai 3. lokakuuta 2014

Messuilla mukana


 
Viime kesäiset asuntomessut Jyväskylän Äijälänrannassa eivät jääneet pelkäksi ihasteluksi kuvataidekoulun osalta. Kuten ehkä tiedätte, koulussamme voi opiskella myös arkkitehtuuria pienestä pitäen. Osa arkkitehtuurin opiskelijoista osallistui asuntomessuille suunnittelemalla ja rakentamalla majat kahden messutalon pihalle.
Projektissa toimittiin kuten oikeassa talonrakennuksessa. Kuunneltiin tilaajan toiveet, tutkittiin tontti ja suunniteltiin ja luonnosteltiin pitkään ja hartaasti.   
Tonttiin tutustumassa tammikuun illassa.
Tulevien majojen rakennuspaikoille käytiin tutustumassa pimeänä tammikuun iltana projektikordinaattorin johdolla. Suunnittelijat pääsivät heti tunnelmaan mukaan rakenteilla olevalla messualueella.  

Suunnittelua messutoimiston tiloissa
Suunnitteluvaiheessa palloteltiin ideoita. Ensimmäiset luonnokset syntyivät messutoimiston lämpimissä tiloissa tutustumisretken yhteydessä.

Kun suunnitelmat olivat vauhdissa jokainen suunnittelija teki omasta valokuvastaan mittakaavahahmon 1:10 suunnittelun ja hahmottamisen avuksi.
 


 
Mittakaavahahmo esikuvineen

Kevytkartongista rakennettiin majan pienoismalli mittakaavahahmon avulla.
Majasuunnittelun lähtökohtana oli vanerilevyjen mitoitus. Pienoismallien materiaaliksi sai käyttää 6 kevytkartongin palaa, jotka oli leikattu täyden vanerilevyn kokoon mittakaavassa 1:10. Jokainen oppilas teki 2-3 ehdotusta pienoismallin muodossa.


 


Pienoismallin rakentamisessa tarvitaan hienomotoriikkaa

 


 
Pienoismallin mittasuhteita on välillä hyvä testata käytännössä


 

Kun pienoismallit olivat valmiit, kokoontui raati valitsemaan toteutettavat majat. Raatiin kuuluivat rakennuttajaperheet ja pari kaupungin palveluksessa olevaa arkkitehtiä lapsineen. Oppilaat esittelivät kukin oman majansa. 
 

Suunnittelija esittelee pienoismalliaan raadille

Toteutukseen valittiin Justus Leppäahon ja Aake Ruuttusen  majat.

Elementtirakentaminen on nykypäivää ja sitä hyödynnettiin myös tässä projektissa. Majat rakennettiin kuvataidekoululla valmiiksi seinäelementeiksi vanerista ja mitallistetusta puutavarasta, kahden oppilasryhmän voimin. 


 
 
 
Yhteistyö on voimaa

 

Elementeistä koottiin lopullinen maja asuntomessualueen tontille ammattikirvesmiesten avustuksella. 
Tulevat talonrakennuksen ammattlaiset? 
Majojen lattiat, katot, ulkoverhoukset, ovet, ikkunat ja muut yksityiskohdat tehtiin paikan päällä, osittain ammattivoimin mutta enimmäkseen oppilaiden ja heidän huoltajiensa tekemänä.

Tekstiilit tulivat majan tilaajalta
Viimeisteltyjä yksityikohtia 
 Majat valmistuivat juuri ennen messujen avajaisia. Messujen aikana ne olivat yli sadantuhannen ihmisen nähtävänä ja jäävät rakennuttajaperheiden käyttöön.

Aake Ruuttusen suunnittelema maja

Justus Leppäahon suunnittelema maja


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti